Geometria przestrzenna
Dżepetto 18: Oszaleje, same złe wyniki....
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość √8 a krawędź podstawy ma
długość 2. oblicz :
a) cosinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
b) sinus kąta między przekątną jednej ściany bocznej a krawędzią podstawy zawartą w sąsiedniej
ścianie bocznej, wychodzącymi z tego samego wierzchołka.
c) miarę kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej− jedynie to
wyszło.
5 mar 21:24
Eta:
Ściany są trójkątami ........ więc nie mają przekątnych!
Popraw treść zadania ! ( pewnie chodzi o graniastosłup
5 mar 21:30
Dżepetto 18: Wybacz, oczywiście, że chodzi o graniastosłup.
"Krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość √8 a krawędź podstawy ma
długość 2." Reszta dobrze
Dostaje oczopląsu i mieszam zadania :c
5 mar 21:33
dero2005:

a = 2
h =
√8
s =
√a2 + h2 = 2
√3
5 mar 21:37
Dżepetto 18: Prosta na płaszczyźnie podstawy to krawędź poprowadzona ze wspolnego wierzchołka

5 mar 21:41
dero2005:

s
2 = a
2 + s
2 − 2a*s*cosα
5 mar 21:45
dero2005:
α = 30
o
5 mar 21:49
Dżepetto 18: Taki banał w a)... Walę głową w biurko.
Dzięki dero2005

!
5 mar 21:49
dero2005:
Przestań bo popsujesz biurko
5 mar 21:53
Eta:
5 mar 21:53