kombinatoryka
zaczyna_kombinatorykę: Oblicz na ile sposobów można rozmieścić 4 kule różnych kolorów w 4 pudełkach
ponumerowanych kolejnymi liczbami naturalnymi tak,ze zawsze dokładnie
jedno pudełko jest puste.
Proszę o wyjaśnienie wynik 144
5 mar 21:20
Mila:
Wybieramy dwie kule , które wrzucimy do jednego pudełka, wybieramy 3 pudełka w których będą
kule , permutacja 3 elementów
5 mar 21:48
Eta:
| | | |
*[34−(3+ | *(24−2)]= 4*[81−(3+3*14)]=4*(81−42)=4*36=144 |
| | |
wybieramy jedno pudełko z czterech ,które ma być puste
kule umieszczamy na 3
4 sposobów , ale musimy odrzucić sytuacje
gdy wszystkie trafią do jednego pudełka z tych trzech i gdy wszystkie trafią
do jednego pudełka z dwóch
5 mar 21:52
Mila:
Cześć Eto.
5 mar 22:00
Eta:
Witam
5 mar 22:01
Mila:
Zaczął i nie interesuje się.
5 mar 22:34
Eta:
To normalne ........... gotowca łatwo przepisać
5 mar 22:39
Mila:
A tak się staramy wytłumaczyć. Może
Eto, nasze rozwiązania trafiają w sedno?
5 mar 23:15
Jacek: Jedno co bym może inaczej ujął to komentarz do odjęcia 2−ki w rozwiązania Ety (tam gdzie
| | | |
| ,czyli kombinacje dwóch z trzech pozostałych pudełek zostaną wypełnione wariacjami 4 |
| | |
kul), bo w sumie odejmujemy te 2−kę by usunąć te wariacje spośród wariacji powstałych wskutek
2
4, które są równoważne wypełnieniu jednego pudełka 4 kulami. Sorry jeżeli nie mam racji
albo niepotrzebnie piszę.
5 mar 23:22
Jacek: I jeszcze prosiłbym o komentarz Milę lub do rozwiązania Mili, co się kryje pod pojęciem
permutacja 3 elementów , w sensie jakich elementów? Podziękował z góry.
6 mar 00:12
Daansa: Mila i Eta to, że on się już nie interesuje to znaczy, że ktoś inny się tutaj nie pojawi

Ja
się uczyłem z waszych wyjaśnień sprzed kilku miesięcy, gdzie komuś pomagałyście i raz jeszcze
dziękuje(za tego kogoś)!
6 mar 00:14
Mila:

Jacek, gdy już masz 3 komórki zapełnione to "permutujemy" to co jest w nich (dwie kulki
wrzucone do jednej komórki scalamy w jeden element, w pozostałych komórkach mamy po jednej
kuli.)
I tak do każdego wyboru .
Dziękuję
Dansa. Miłe są takie słowa.
Może z
Etą dostaniemy order uśmiechu?
Chociaż wypić szklankę soku cytrynowego to będzie dietetyczny wyczyn.
6 mar 00:32
Jacek: OK. Bo byłem ciekaw czy jest permutacja elementów − pudełek, czy też elementów − właśnie KUL z
czego jeden element to scalony z dwóch kul obiekt. A może te dwa rozumienia tej permutacji są
równoznaczne?
6 mar 01:08
zaczyna_kombinatorykę: Bardzo dziękuję za pomoc wszystkim Mila: Dziękuję
6 mar 08:03
Jacek: 4*3*3*((1/3)*2*1+(2/3)*3*((2/3)*1+(1/3)*3)))=4*3*3*((2/3)+2*(2/3+1))=4*3*3*(
2/3+10/3)=4*3*3*4=144
6 mar 10:14
zaczyna_kombinatorykę: Rozwiąznie Mili jest kapitalne proste i zrozumiałe
6 mar 11:44
Jacek: No tak, ale trzeba myślowo scalić dwie kule w jedną, bo inaczej potem jest problem z
wyjaśnieniem permutacji 3!.
6 mar 12:15
PW: Dla "widzących czynnościowo" można polecić włożenie tych 2 wylosowanych na początku kul do
małej torebki foliowej. Pozostałe kule pojedynczo do 2 takich samych torebek − i mówić o
przestawianiu trzech torebek. Coś takiego można opowiedzieć o rysunku Mili.
6 mar 12:22
Jacek: No dobrze, to jeszcze proszę o wyjaśnienie, jakby pudełka nie były ponumerowane to ta
permutacja by zniknęła? No i musiałyby się pojawić zmiany w rozwiązaniu Ety...
6 mar 12:35
PW: Oczywiście, pudełka byłyby wtedy nierozróżnialne (najlepiej je wtedy wyobrazić sobie jako
"bezładną gromadę pudełek") i patrzylibyśmy na nie "na sztuki", a nie "według kolejności".
Przestawianie torebek w pudełkach byłoby nieistotne − i tak widzielibyśmy cztery pudełka,
z których jedno jest puste, a inne zawiera torebkę z dwiema kulkami. Rozwiązanie
zależałoby tylko od tych dwóch kulek wkładanych do jednej torebki.
6 mar 12:49
Jacek: To w takim razie odpowiedzią byłoby:
czy też sam wybór dwóch kul i ich scalenie:
?
6 mar 12:58
PW: Sam wybór 2 kul. W "bezładnej gromadzie pudełek" oko widzi tylko to, że jedno z pudełek jest
puste (nie umiemy odpowiedzieć, które − w zbiorze pudełek nie ma porządku), a w jednym z
pozostałych jest torebka z dwiema kulkami, zaś w pozostałych − torebki z jedną kulką. Jest to
jedna jedyna możliwość opowiedzenia o zawartości pudełek. Opowieść można tylko (i trzeba)
uzupełnić o informację na temat zawartości torebki z dwiema kulkami − tu rozróżniamy kolory, a
| | | |
więc opowieści może być | . |
| | |
Cholera, czuję się jakbym stał przy tablicy (im dłużej tłumaczysz, tym bardziej sam w to
wątpisz)
6 mar 13:10
Jacek: | | | |
Dzięki. Też się przychylam do | , choć kusi mnie, żeby jeszcze to wymnożyć przez ilość |
| | |
kombinacji − jak mogę obsadzić 3 z 4 pudełek (kombinacji − nie wariacji)
6 mar 13:27
Dziadek Mróz:
Ale Wy kombinujecie
6 mar 16:39
Mila:
Nierozróżnialne kule i pudełka zostaw Jacek na matematykę dyskretną.
6 mar 17:44
Jacek: Chwilka, np.
W zadaniach z kartami, mamy 6 kart pik, 6 karo, 6 trefli, 6 kierów i powiedzmy wybieramy 3
karty z talii, to jak chcemy powiedzieć na ile sposobów możemy wybrać z samych pików to
, a piki są nierozróżnialne?
6 mar 18:10
Mila:
A♠,K♠,D♠W♠,10♠,9♠
6 mar 18:32
Jacek: Dziękuję za wyjaśnienia.
6 mar 18:57
Jacek: Proszę mi powiedzieć dlaczego prawie na pewno rozwiązuje błędnie taką oto modyfikację zadania z
kulami i pudełkami. Mamy rozróżnialne zarówno pudełka i kule. Kul jest 4. Pudełek jest 5. Na
ile sposobów mogę rozmieścić wszystkie kule w pudełkach, do każdego pudełka mogą wejść 4 kule.
Dlaczego
jest chyba złym rozwiązaniem?
W obronie tego rozwiązania :
Wiemy, że przynajmniej jedno pudełko pozostanie puste, wybieram 4 pudełka i mnoże przez ilość
wariantów z powtórzeniami. (co umożliwia uzyskanie kolejnych pustych pudełek)
Ale domyślam się, że prawidłowa odpowiedź to:
5
4
Czemu jak podszedłem postępując analogicznie do Ety − co do wyboru pudełka, w którym będzie 0
kul, robię błąd, a może jednak nie robię?
6 mar 23:15
Jacek: | | | | | |
W zasadzie to zamiast | , powinienem napisać | , aby z wyboru pudełek potencjalnie |
| | | |
zapełnianych przejść na wybór pewnego pustaka.
6 mar 23:18
Qulka:
6 mar 23:20
Jacek: Tak, ale intencja jakby inna.
6 mar 23:22
Qulka: ale symetria niezmienna
6 mar 23:23
Jacek: jeszcze jedna propozycja rozwiązania:
| |
− wybór dwóch kul (odpowiednik miejsc w liczbach itp) dla których wylosujemy jedną i to |
| |
samo pudełko ze zbioru 4 pudełek
| |
*1! − wybór jednego z 4 pudełek, do którego trafią dwie kule jednocześnie |
| |
| |
*2! − umieszczenie w dwóch z pozostałych pudełek |
| |
komentarz do postu 6 marca 2015 23:15
| | | | | |
zapytałem czemu 54, nie zaś | *44..odpowiedzią jest to, że | *44 "dubluje" |
| | | |
niektóre z możliwych wariacji przypisując błędnie inne znaczenie "0" − pustego pudełka
| | | |
wybranego | − w stosunku do innych 0 − pustych pudełek pojawiających się czasem przy |
| | |
zastosowaniu 4
4.
Zatem dobrą odpowiedzią jest 5
4.
17 mar 20:25