Oblicz promień okręgu opisanego na trapezie równoramiennym o podstawach długości
mielony: Oblicz promień okręgu opisanego na trapezie równoramiennym o podstawach długości 20 i 52
oraz wysokości 12.
5 mar 21:12
x:

a=20
b=52
h=12
c=
√h2+x2=20
d=
√h2+(b−x)2=12
√10
....
? ? ?
.....
profit
skorzystałem z tego, że na ΔHUJ można opisać taki sam okrąg, nie wiem czy słusznie, bo północ
6 mar 00:12
Mila:

|AE|=(52−20):2=32:2=16
c
2=16
2+12
2
c
2=256+144
c=20
cosα=
√1−(9/25)
W ΔDAB:
d
2=400+2704−32*52
d
2=3104−1664=1440
d=
√144*10=12
√10
okrąg opisany na ΔABD jest jesdnocześnie okręgiem opisanym na trapezie ABCD.
Z tw. sinusów:
R=10
√10
Sprawdź rachunki, albo odpowiedź w książce.
6 mar 00:21
x: tfu
R≈31,62, źle w liczydło wklepałem
6 mar 00:27