dany jest graniastoslup prawidlowy czworokatny
kamila: Prosze o pomoc z tym zadaniem bo nic nie ogarniam

Dany jest graniastoslup prawodlowy czworokatny o polu podstawy 16. Kat nachylenia przkatnej
graniastoslupa do plaszczyzny podstawy wynosi 60 stopni.onlicz obj i pole calkowitej.
5 mar 21:01
migg: Najlepiej to narysować, z reguły potem wszystko staje się jasne

Wychodzi Ci "połowa" trójkąta równobocznego, wystarczy wyliczyć wysokość ze wzoru i miód
malinka
5 mar 21:05
Kamila: Ok narysowalam, ale nie ogarniam jak obliczyc:(
5 mar 21:08
migg: Zerknij sobie na właściwości trójkąta o kątach 30,60,90 st
5 mar 21:10
dero2005:

P
p = a
2 = 16 ⇒a =
d = a
√2 =
h =
V = a
2h =
P
c = 2a
2 + 4ah =
5 mar 21:11
Kamila: Czyli to bd tak ? : a = 4
d= 4pierwiastki z 2
h/d = tg 60
pierwiastek z 3 = h/4pierw z 2
h= 4 pierw z 6
v= 16*4 pierw z 6 = 64 pierw z 6
Pc= 32+16*4pierw z 6 = 32 + 64 pierw z 6
5 mar 21:20
dero2005:
5 mar 22:01