proszę o rozwiązanie
Michał: Ciąg (S
n) sum częściowych pewnego ciągu (a
n) określony jest dla każdej
liczby naturalnej n ≥ 1 wzorem S
n = ( n
3 −1)(1 − p) gdzie p ∊ R Wyznacz wszystkie
wartości p dla których ciąg (b
n) o wyrazie ogólnym b
n = a
n − p ( n
2 + 1 ) jest malejący
a
n = S
n − S
n−1 S
n = (n − 1)( n
2 +n +1)( 1 − p)
a
n = ( 1−p)(3n
2 − 3n + 1)
S
n−1 = (n − 1 − 1) ( (n−1)
2 + (n − 1) +1) ( 1 − p) ⇒ S
n−1= (n − 2)( n
2 − n =1) ( 1−p)
a
n = ( 1 − p)( 5n
2 − 3n + 1)
b
n = ( 1 − p) ) (5n
2 − 3n +1) − p (n
2 +1)
b
n = n
2 ( 5−6p ) + 3n(p − 1) + 1 −2p = 0
i Δ = 272
| | 3 | |
nie wiem co jest żle wynik to p ≥ |
| |
| | 4 | |
5 mar 20:50
Michał: wszystkie moje obliczenia są błedne
an = Sn − Sn1
an = n3 − pn3 − 1 +p − ((n −1)3 − 1) ( 1 −p)) = n3 − pn3 − 1 +p − [(n3 −2)(1 − p)] =
= n3 − pn3 − 1 +p − n3 +pn3+2 − 2p = 1 − p
an = 1 − p
bn = 1 − p− pn2 − p = −pn2 − 2p +1
bn −1 = − p ( n − 1)2 −2p +1 = −pn2 + 2np − 3p +1
nie wiem czy to jest dobrze
6 mar 20:47
prosta: błąd: (n−1)3−1≠n3−2
6 mar 21:25
prosta: an=(1−p)(3n2−3n+1)
6 mar 21:27
prosta: bn=(3−4p)n2+3(p−1)n−2p+1
6 mar 21:39
prosta: | | 3 | |
ciąg będzie malejący, gdy ramiona paraboli skierujemy w dół ( p> |
| )... |
| | 4 | |
| | 9 | |
i pierwsza współrzędna wierzchołka będzie nie większa niż 1(p≥ |
| |
| | 11 | |
..niezupełnie tak samo jak w odp.
6 mar 21:42
6 mar 21:43
Michał: | | 9 | |
słusznie pomyliłem się ale nie wiem jak obliczyłaś że p ≤ |
| |
| | 11 | |
6 mar 22:25