hmm
geometrykz: "f(x)=2cosx+|cosx|
jak zrobić przedziały?
standardowo − wyr. w wartości bezwzględnej zeruje się dla cosx=0, ale jakie przyjąć przedziały?
| | π | | 3π | | 5π | |
1) cosx ≥ 0 ⇒ cosx∊ <0, |
| > u < |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
2) cosx < 0 ⇒ cosx∊ ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
nie mam pojęcia.. tak to będzie?
5 mar 19:56
PW: Nie bardzo wiadomo o co pytasz. Podałeś dwa przepisy na funkcję f (dwa różne dla tej samej
funkcji) − i co z tym mamy zrobić?
5 mar 20:16
geometrykz: no proszę o pomoc w wyznaczeniu przedziałów;
| | 2 | |
dane jest równanie 2cosx+|cosx|= |
| dla x∊<0,2π> i chcę wiedzieć jakie są przedziały dla |
| | 3 | |
cox < 0 i cos x ≥ 0, bo będę to chyba musiał rozpatrzeć w dwóch przypadkach, tak?
5 mar 20:29
PW: Teraz jest jedna funkcja i zadanie jest zrozumiałe.
A może popatrzeć tak:
− dla pewnych x równanie ma postać
a dla innych x
Rozwiązać każde z nich na całym przedziale <0, 2π> i dopiero nad tymi rozwiązaniami
przeprowadzić dyskusję − które z argumentów x będących rozwiązaniami (1) spełniają warunek
cosx < 0, a które z argumentów spełniających (2) spełniają warunek cosx ≥ 0.
5 mar 20:40
geometrykz: dzięki.
5 mar 20:56
geometrykz: | | 3 | | 2 | |
oczywiście zrobiłem gafę i będzie |
| a nie |
| , ale to już nie jest ważne, teraz |
| | 2 | | 3 | |
zrobię
5 mar 20:59
PW: Teraz jestem pewien, bo w poprzedniej wersji zastanawiałem się, czy poradzisz sobie z arkusami.
5 mar 21:05