wyznaczanie równania stycznej do wykresu funkcji
ninaxx: Proszę o pomocy z tymi zadaniami:
1. Funkcja f jest wielomianem stopnia trzeciego. Wiedząc że f(0)=0 i f ' (−1)=0 i f
'(73)=0 oraz że równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie o odciętej x0 =1 ma
postać y=2,16x. Znajdź 2zór ogólny funkcji f.
2.Wyznacz równania tych stycznych do wykresu funkcji f(x)=2x2−1x z których kazda wraz z
osiami układu wyznacza trójkąt o polu równym 1
3.Funkcja f. określona jest wzorem f(x)=x3−x−cos2α−sinα+3. znajdź wartości parametru α∊(0;
π2), dla których prosta y=2x jest styczna do wykresu funkcji f.
5 mar 19:41
ninaxx: Proszę o pomoc*
5 mar 19:49