Prawdopodobienstwo
kaa: takie zadanie : Ze zbioru liczb naturalnych trzycyfrowych losujemy jedna liczbe naturalna.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A − wylosowana liczba jest nieparzysta i niepodzielna
przez.
5
Ω = 9*10*10 = 900
A − liczby nieparzyste i niepodzielne przez 5
to nieparzyste to są 900 :2 = 450
i moje pytanie dotyczy tego jak mam obliczyć liczyby niepodzielne przez 5 ?
proszę o pomoc
5 mar 19:39
irena_1:
Nieparzyste i niepodzielne przez 5 − liczby, których cyfrą jedności jest 1, 3, 7 lub 9
9*10*4=360
(pierwsza− dowolna różna od zera, druga − dowolna, trzecia− jedna z czterech)
5 mar 20:00
Anuś:
ma być to liczba nieparzysta to w rzędzie jedności musi być cyfra:{1,3,5,7,9}
Jakie liczby dzielą się przez 5 i są nieparzyste−jaką muszą mieć cyfrę w rzędzie jedności?
Ten przypadek trzeba wykluczyć.I A I=9*10*4=360
6 mar 00:06