...
zuza: Wytłumaczy ktoś ?
Oblicz P(B\A), jeśli wiadomo że: P(A)= 2/3 oraz P(AuB)=8/9
dlaczego w ten sposób ?
P(B\A)= P(AUB)−P(A)= 8/9−2/3=8/9−6/9=2/9
5 mar 19:16
prosta:

\\
5 mar 19:38
PW:
P(AUB)−P(A) = (P(A) + P(B) − P(A∩B)) − P(A) = P(B) − P(A∩B) = P(B\A)
Ostatnia równość jest oczywista, P(B) − P(A∩B) to miara całego zbioru B pomniejszona o miarę
tej jego części, która należy do A, czyli miara zbioru B\A.
Formalny dowód polega na tym, że zbiory
A∩B i B\A
są rozłączne, a więc
P(A∩B∪B\A) = P(A∩B) + P(B\A),
a lewa strona jest równa P(B), zatem
P(B) = P(A∩B) + P(B\A)
P(B) − P(A∩B) = P(B\A).
5 mar 19:48