Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia.
Magdalena: Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia.
6x4 −4x2y + 9x3y +9y3
5 mar 19:15
pigor: ..., widzę to np. tak :
6x4−4x2y+9x3y+9y3 = 3x
3(2x+3y) −y(4x
2−9y
2) =
= 3x
3(2x+3y) −y(2x−3y)(2x+3y) =
(2x+3y) (3x3−y) i tyle, chyba,
że dalej tak:= (2x+3y) [(
3√3x)
3−(
3√y)
3]= ... , ale czy warto

. ..
5 mar 20:00
pigor: ..., o kurde, źle ; przeoczyłem co nieco przy wyciąganiu
przed nawias, a więc jeszcze raz :
...= 3x
3(
2x+3y) −y(2x−3y)(
2x+3y) = (
2x+3y) (3x
3−2xy+3y
2),
ale 3x
3−2xy+3y
2 = no właśnie co dalej , czy koniec
5 mar 20:11