aa
Hugo: Fizyka

ktoś by pomógł?
Jeden mol gazu doskonałego jest rozprężany od objętości Vp=500 cm
3 do Vk = 1000 cm
3.
Temperatura początkowa wynosi Tp=273 K. Proszę obliczyć pracę dla przemiany odwracalnej
zachodzącej bez wymiany ciepła z otoczeniem. kappa= 1.4.
5 mar 19:15
Hugo: wiem ze to powinno byc na forum fizyki ale tam nikogo nie ma

Czy mógłbym prosic kogos
tutaj?
5 mar 23:16
Hugo: przemiana adiabatyczna

pV
k = const
k = Cp/Cv
W= mcV(T1−T2).
ale co teraz
5 mar 23:18
Qulka: liczysz ciśnienie początkowe i końcowe mając kappa i V
5 mar 23:20
Qulka: z równania Clapeyrona liczysz temperatury
5 mar 23:21
Qulka: jak masz ciepło molowe to zamiast masy wstawiasz mole
5 mar 23:21
Qulka: albo używasz wzoru
5 mar 23:25
Hugo: Qulka

!

powoli
1.liczysz ciśnienie początkowe i końcowe mając kappa i V
Tzn stosunek chyba

no bo nie znam p
1 i p
2
p
1V
1k = p
2V
2k
p
1 * 500
1,4 = p
2 * 1000 * 1
,4 / dzielimy przez 500
1,4
p
1 = 2
1,4 * p
2
5 mar 23:27
Dziadek Mróz:
Hermiona, clap ey Rona
5 mar 23:29
Qulka: wrr..odwykłam bo nigdy nie używałam tego jako const..zawsze z Clapeyrona

idę poszukać
5 mar 23:30
Hugo: Dziadek Mróz fajne
5 mar 23:33
Hugo: Ale mnie zastanawia czy napewno to dobrze bo mamy:
Vp Vk i Tp czyli sie nasuwa

V/T = V/T izobara

ale no...
5 mar 23:35
Qulka: po co ja się męczę jak mamy temperaturę początkową
5 mar 23:38
Qulka: p1V1=nRTp
5 mar 23:39
Qulka: wylicz p1
5 mar 23:39
Hugo: p
1 = 500 = n

R

273
5 mar 23:57
Hugo: | | nR*273 | |
p1 = |
|  ? |
| | 500 | |
5 mar 23:57
Qulka: n= 1 mol

w treści zadania

R to stała gazowa ..jakoś koło 8.31447J/mol/K
6 mar 00:03
Hugo: n = 1

?
a R to stala

?
6 mar 00:03
Hugo: ach ! wyprzedzilas
p1 = 4,53 : ))
6 mar 00:04
Qulka:
6 mar 00:05
Hugo: wdl twojego wzoru na prace

cza nam jeszcze p
2 czyli z :
pv = pv

obliczyc p
2
6 mar 00:05
Qulka: z tego o 23:27
6 mar 00:06
Hugo: p1 = 2
1.4 p
2
4,53 = 2
1.4 p
2
p
2 = 1,7

dz, jutro najwyzej cos zaczne, to mam na pon dwa zestawy jak by ale to tak zeby byc na bierzaco
i systematycznie, kolos dopiero za tydzien w pon

Dz

!
6 mar 00:24
Qulka:
6 mar 00:24
Hugo: 
zrobilem sb to sam i mi wyszlo XD
22 mar 18:52