oblicz pole powierzchni kuli
Kacper: Do powierzchni kuli należą wszystkie wierzchołki pewnego sześcianu. Oblicz pole powierzchni tej
kuli jeśli pole powierzchni całkowitej sześcianu jest równe 96 cm2
5 mar 18:58
dero2005:

P = 2d
2 = 96
S = 4πR
2 =
5 mar 19:23
prosta: przekrój kuli i sześcianu płaszczyzną prostopadłą do podstawy,
przechodzącą przez przekątną podstawy daje koło wielkie kuli i jej promień −
R=0,5d , gdzie d−przekątna przekroju
5 mar 19:34
Kacper: Ok, dzięki teraz zrozumiałem
5 mar 19:47