Nie rozumiem zadania z maty Równania kwadratowe
Daku: Zad 1. Liczbę 34 przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak by suma ich kwadratów była równa
650
Zad 2. Suma dwóch liczb jest równa 21 a suma ich sześcianów =2709
Zad 3. Suma kwadratów 3 kolejnych liczb nat. jest równa 194 Znajdź te liczby
Proszę o pomoc w rozwiązaniu od początku do końca.
Kompletnie nie rozumiem tych zadań
28 lis 11:15
AS: Zad.1
Pierwsza liczba x , druga 34 − x
Z sumy kwadratów ułóż równanie a potem rozwiązuj jak równanie kwadratowe.
Zad 2 podobne do pierwszego
Zad 3.
Kolejne liczby: x x + 1 , x + 2 lub lepiej x − 1 , x , x + 1
a nad resztą pogłówkuj bo mi się nie chce myśleć za Ciebie.
28 lis 11:28
Daku: yy dokładniej bo nic nie czaje nawet nie wiem jak to obliczyć
zad 1.
x+y=34
x
2+y
2=650
i jak obliczam to wychodzi 16 a powinno 11 i 23
zad 2. podobnie jak w 1−szym
x+y=21
x
3+y
3=2709 też jakieś brednie mi wychodzą
28 lis 11:33
fawkes: Zad 3.
Kolejne liczby naturalne: x−1, x, x+1
Suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych:
(x−1)2 + x2 + (x+1)2 = 194
x2 − 2x + 1 + x2 + x2 + 2x + 1 = 194
3x2 = 192
x2 = 64
x = −8 lub x = 8
A, że mają to być liczby maturalne to x=8.
Kolejne liczby to 7, 8, 9.
28 lis 13:16
fawkes: Zad 2.
x + y = 21
x3 + y3 = 2709 (x + y)(x2 − xy + y2) = 2709 21[(x + y)2 − 2xy − xy] = 2709
212 − 3xy = 129 −3xy = −312 xy = 104 x(21 − x) − 104 = 0 x2 − 21x +104 = 0
x = 8 lub x = 13
y = 13 y = 8
28 lis 13:29
fawkes: x − pierwsza liczba
y = 34 − x − druga liczba
x2 + (34 − x)2 = 650
x2 + 1156 − 68x + x2 = 650
2x2 −68x + 506 = 0
x2 − 34x + 253 = 0
x = 11 lub y = 23
x = 23 lub y = 11
28 lis 13:35
Daku: Dzięki za Pomoc w rozwiązaniu
29 lis 15:40