2. Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny ABC
maarza: 2. Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny ABC, w którym przyprostokątne mają
długość IACI=9 cm, IBCI=16 cm. Spodkiem wysokości ostrosłupa jest wierzchołek C. Wiedząc, że
wysokość ostrosłupa jest równa 12 cm, oblicz: a) długość boków trójkąta ABS b) tangens kąta
nachylenia płaszczyzny (ABS) do płaszczyzny podstawy tego ostrosłupa.
5 mar 18:56
dero2005:

AC = a = 9
BC = b = 16
CS = H = 12
AB = c
AS = l
2
BS = l
1
c =
√a2 + b2 =
a*b = h
p*c
l
1 =
√b2 + H2 =
l
2 =
√a2 + H2 =
5 mar 20:22