bloczki
kyrtap: Dziadek Mróz ?
5 mar 18:50
kyrtap: Napisz tylko czy dzisiaj masz czas
5 mar 18:59
Dziadek Mróz:
A czego tam kucu nie wiesz
5 mar 19:01
kyrtap: myślałem że przeanalizujemy razem schematy
5 mar 19:03
Hugo: 8) Hugo ci pomoze
5 mar 19:14
kyrtap: Hugo ty masz fizykę ^^
5 mar 19:17
kyrtap: Dziadek jak nie masz czasu to rozumiem
5 mar 19:27
Dziadek Mróz:
To sobowtór dziadka
5 mar 19:39
kyrtap: Jestem ciekaw kto to
5 mar 19:41
Dziadek Mróz:
kyrtap, mówiłeś że rozumiesz programowanie, a schematów nie?
5 mar 20:26
kyrtap: nie
5 mar 20:41
kyrtap: u mnie : program ∩ schemat blokowy = ∅
5 mar 20:41
Dziadek Mróz:

Wiesz co każdy blok robi nie?
1 − blok operacji
2 − blok wejścia/wyjścia
3 − blok warunkowy
4 − blok terminalny start/koniec
5 − łącznik
6 − strzałka łącząca bloki
7 − łącznik dwóch lub więcej dróg
5 mar 20:50
kyrtap: Dziadku wiem co ty nie pamiętasz mnie
5 mar 20:52
Dziadek Mróz:

1 − warunek
if (?)
{
T
}
else
{
N
}
lub
if (?)
{
T
}
N
2 − pętla iteracyjna
for (i = x; ?; i++)
{
T
}
N
lub
i = x
while (?)
{
T
i++
}
N
5 mar 21:01
Dziadek Mróz:
Wiem, ale wolę tak napisać i przypomnieć
5 mar 21:02
Dziadek Mróz:

Pętla do while
do
{
T
} while(?)
N
5 mar 21:04
kyrtap: dobra lecę ze schematami bo jutro zajęcia mam
5 mar 21:08
Dziadek Mróz:

Wybór opcji
switch(x)
{
case a:
{
coś_a
} break;
case b:
{
coś_b
} break;
...
case n:
{
coś_n
} break;
}
5 mar 21:10
Draghan: A że tak zapytam, lekko odbiegając od tematu − czy ktokolwiek używa schematów blokowych?
Nie w teorii na zajęciach, tylko tak w realu.

Ja przyznam, że wolę, np. listę kroków, jeśli już mam mieć jakiś abstrakcyjny schemat. Chociaż
i tak wszystko jeszcze bardziej wolę rozpisać jako mapę myśli.
5 mar 21:16
bezendu:
Ja używałem w pierwszym semestrze, teraz muszę w ciągu tygodnia napisać kalkulator macierzy
5 mar 21:17
Marcin: Draghan − ponoć analitycy
5 mar 21:20
Dziadek Mróz:
Przyznam się, że jak kyrtap przyszedł z tymi schematami to ja nie umiałem nic z nich zrobić, bo
tyle czasu minęło jak je ostatni raz używałem
5 mar 21:43
kyrtap: Dziadek come on chanel
5 mar 21:52
Dziadek Mróz:
kyrtap, ja się boję o lapka bo od tych dwóch sesji dziwnie się zachowuje, boję się, że się
przegrzał wtedy
5 mar 22:44
kyrtap: spoko to sam będę się uczył

ale dzięki Dziadku za wszystko
5 mar 22:49
Dziadek Mróz:
Mam skype ale nie mam kamerki
5 mar 23:03
Draghan:
5 mar 23:04
kyrtap: też mam skype Dziadku, ale jak ja mam się pokazywać a ty nie to nie fair ^^
5 mar 23:06
bezendu:
może lepiej nie przechodźcie na skajpaja bo tutaj może być jakaś czonczita
5 mar 23:11
kyrtap: Dziadku a pomożesz mi w ten weekend z następną listą, ona jest trochę trudniejsza bo występują
funkcje, liczby zespolone oraz szeregi ?
5 mar 23:18
Dziadek Mróz:
Funkcje to po prostu inne schematy obok tego głównego w tym samym projekcie.
5 mar 23:28
Dziadek Mróz:
Liczba zespolona to struktura o dwóch polach Re i Im.
5 mar 23:29
kyrtap: Jak czegoś nie będę rozumiał oczywiście mogę pisać ?
5 mar 23:29
kyrtap: ja znam

zespolone i funkcje
5 mar 23:29
Dziadek Mróz:
Jop.
5 mar 23:30
kyrtap: dagadalim się
5 mar 23:38
asdf: dziadek mroz, w prawdziwym programowaniu nie korzysta sie ze schematow blokowych − to normalne.
Zamiast tego poczytaj o UML − diagram klas, sekwencji, zaleznosci. Jak sie doszkolisz i
przecwiczysz kilkadziesiat diagramow sekwencji to jest to duzo wygodniejsze niz pisanie
krokow, lub "mapy mysli" czy jak to tam woli...
7 mar 00:18
Dawid: Mam takie pytanie może trochę nie z tematem ale odnośnie informatyki, że tak powiem.
Zna się ktoś na Latexie ? Bo muszę napisać pracę i mam pytanie czy da się ustawić wielkość
tabeli
tak aby była na całą stronę ?
7 mar 09:53