matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz podaną sumę
ciągi:
−7−4−1+2+5+...+227=
5 mar 18:43
irena_1:
Ciąg arytmetyczny a
1
=−7 r=3 a
n
=227 227=−7+3(n−1) 3(n−1)=234n−1=78 n=79
−7+227
S
79
=
*79=110*79=8690
2
5 mar 20:14