Planimetria
asdfghjkl:

Pole trójkąta ABC wynosi 660. Oblicz pola trójkątów AMS, ALS, BMS i CLS. Obliczyłam ile ma pole
trójkąt AMC = 220 i trójkąt ABL=165. Autor tego zadania po wyliczeniu tego wyznacza układ
równań x+4y=220 i 3x+y=165 jakim cudem ? tzn. jest jakieś twierdzenie na to czy co ?
5 mar 18:33
Mila:
Nie P będzie punktem przecięcia AK, CM, LB
ΔAMP i ΔMPB mają tę samą wysokość⇒
pole ΔMPB jest dwa razy większe niż pole ΔAMP=s
, PΔMPB =2s
Analogiczne rozumowanie dla ΔAPL i LPC
PAPL=w
PLPC=2w
PAMC=2w+w+s=220
PALB=w+s+2s=165⇔
3w+s=220
w+3s=165
==========
5 mar 22:48
mariola567: A skąd 220 165? jak wyznaczyc te pola?
7 kwi 11:38
7 kwi 11:50