matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Najwieksza wartosc wyrazenia
marek:
5
Najwieksza wartosc wyrazenia
jest równa
x
2
+ 4x + 5
5 1 0 −
5
2
Zadanie to jest zadaniem zamkniętym. Może mi ktoś pomóc?
5 mar 18:25
ICSP:
Wystarczy aby wyrażenie x
2
+ 4x + 5 było możliwie najmniejsze. Łatwo widać, że
5
x
2
+ 4x + 5 = (x + 2)
2
+ 1 i dla x = −2 dostajemy największą wartość równą
= 1
5
5 mar 18:33
ICSP:
5
= 5
1
5 mar 18:36