Zadanie
X: Zapas żywności, jaki ma 12 wędrowców na pustyni, starczy im na dwa tygodnie. O ilu mniej
musiałoby być podróżników, aby jedzenia starczyło im na trzy tygodnie, przy założeniu, że
wszystkie porcje są takie same?
5 mar 18:17
X: pomocy, to jest proste zadanko z matury podstawowej, ale nie pamiętam jak się je liczyło
5 mar 19:04
prosta: 12*14≥13*n
n=12
5 mar 19:12
X: ?
5 mar 19:17
prosta: ups....chyba myślałam o innym zadaniu ...zaraz poprawiam
5 mar 19:24
prosta: n − ilość podróżników, dla których starczy jedzenia przez 21 dni
12*14=21*n
n=8
odp. o 4 mniej
5 mar 19:27
X: Dziękuję bardzo : )
5 mar 19:29
matemaks: ja nie znam odpowiedzi na to pytanie
25 lis 21:46