wskaz ciag
natalia: Ciąg (an) ma granicę równą 1. Wskaż ciąg, którego granicą jest liczba 2.
A.2an + 1 / an+1
B.2an − 1 / (an+1)2
C.√2an+2 / 2an−1
D.2an2 / an+1
/−znak dzielenia byloby to nie czytelne jakbym inaczej zapisala, bardzo prosze o pomoc ma wyjsc
odpowiedz C
5 mar 17:38
Janek191::
więc
| | √ 2*1 + 2 | | 2 | |
lim cn = |
| = |
| = 2 |
| | 2*1 − 1 | | 1 | |
n→
∞
7 mar 00:08
ciekawy: Dlaczego podstawiłeś 1 pod an? Dlatego, że granica wynosi 1?
5 wrz 19:10
Adamm: tak, granice czasami można przenieść do wnętrza
5 wrz 19:11
ciekawy: Dzięki za podpowiedź.
5 wrz 19:19
Janek191:
5 wrz 19:27