wyznacz ekstremum funkcji x^2 + 1/ x^2 . prosze o obliczenie bo coś nie chce mi
paulina: wyznacz ekstremum funkcji x2 + 1/ x2 . prosze o obliczenie bo coś nie chce mi wyjść. Poprawna
odp to min: x= −1 , f(−1) = 2 i min: x= 1, f(1) = 2
5 mar 17:10
Ja: zapisz sprawdzę f' następnie f'=0 i gdzie f'>0 a gdzie f'<0
5 mar 17:11
paulina: f ' (x) = 2x − 1/ x4
2x − 1/ x4 = 0 ale co dalej z tym rownaniem bo tu mam problem
5 mar 17:21
paulina: 
5 mar 18:06
PW: Jeżeli musisz to rozwiązać za pomocą pochodnych, to się męcz, ale pochodna ułamka
jest równa
5 mar 20:02
pigor: ..., bez pochodnej znajduję :
Zw. = (−
∞;−2 > U < 2;+
∞) i y=
−2= ymax. , oraz
y= 2= ymin. .
5 mar 20:20