Michał: PRAWDOPODOBIEŃSTWO: W sklepie spożywczym są jogurty pochodzące z trzech firm: 60% towaru
to jogurty z firmy F1, 25% - firmy F2, 15% firmy F3. Firmy te dostarczają odpowiednio
0,1%, 0,5%, 1% jogurtów wadliwie zapakowanych. Oblicz prawdopodobieństwo, że jeśli
kupiliśmy dobrze zapakowany jogurt, to pochodzi on z produkcji firmy F1.
22 paź 15:45
mm4: Dobrze zapakowane jogurty w każdej firmie:
F1=0,6x-0,01x=0,59x
F2=0,25x-0,05x=0,2x
F3=0,15x-0,1x=0,05x
Liczba wszystkich dobrze pakowanych jogurtów:
0,59x+0,2x+0,05x=0,84x
|Ω|= kombinacje 1-elementowe ze zbioru 0,84x = 0,84x
A-zdarzenie polegające na tym, że kupiliśmy dobrze zapakowany jogurt firmy F1
|A|= kombinacje 1-elementowe ze zbioru 0,59x = 0,59x
P(A)=0,59x/0,84x= 0,59/0,84=59/84
22 paź 16:04
Michał: Ooo a wydawalo sie takie trudne

Kombinowalem cos ze wzorem Baysa, ale chyba
niepotrzenie
22 paź 16:12