ciągi
Lidka: Sprawdź czy liczba −120 jest wyrazem podanego ciągu arytmetycznego, jeśli tak − to którym?
a)−240,−230,...
b)26,22,...
c)66,65,5,...
5 mar 16:31
Odpowiedzi na debilne pytania: i jak ci idzie to proste sprawdzanie Liduś ?
5 mar 16:38
Janek191::
a)
a1 = − 240
r = − 230 − ( − 240) = 10
an = a1 + ( n −1)*r = − 240 + ( n −1)*10 = − 240 + 10 n − 10 = 10 n − 250 = − 120
10 n = −120 + 250 = 130
n = 13
Odp. a13 = − 120
================
5 mar 16:45
Odpowiedzi na debilne pytania: brawo Janek191 vel [P{J]] vel..
zarobiłeś na

rozwal jeszcze te dwa następne punkty żeby Liduś mogła spokojnie pazury pomalować
5 mar 16:49