...
Phoebe Campbell: Jak szybko "rozkładać" wzory funkcji?
Umiem zrobić to "na oko" w bardzo prostych przykładach, ale nie w trudniejszych..
| | ⎧ | −x dla x<0 | |
| Np. f(x) = |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x dla x ≥0 | |
przykład trudniejszy:
f(x) = | |x| − 1 |
5 mar 16:30
J:
f(x) = IxI − 1 dla IxI − 1 ≥ 0 ⇔ IxI > 1 ⇔ x ≥ 1 lub x ≤ 1
f(x) = − IxI +1 dla IxI − 1 < 0 ⇔ IxI < 1 ⇔ x ∊ (−1,1)
5 mar 16:36
Phoebe Campbell: Czyli rozkładać od 1 wartości bezwzględnej w głąb?
5 mar 16:49
J: możesz jeszcze rozpisac funkcje: f(x) = IxI − 1
= x − 1 dla x ≥ 0 ( i wczesniejsze założenie , patrz wyżej)
= − x −1 dla x < 0 ( i wczesniejsze założenie , patrz wyżej)
podobnie f(x) = − IxI + 1
5 mar 16:57
Phoebe Campbell: Właśnie to robię. Dzięki.
5 mar 16:59