Jak to obliczyc ?
Licealistka: cos
2α − cos
4 α =

?
5 mar 16:17
J:
= cos2α(1 − cos2α)
5 mar 16:18
Licealistka: A dalej ? Mam obliczyć wartość wyrażenia..
5 mar 16:20
J:
| | 1 | |
np = cos2α*sin2α = |
| sin22α |
| | 4 | |
5 mar 16:22
Janek191::
| | 1 | |
= cos2α* sin2α = |
| *2 sin α cosα *2 sin α cos α = 0,25 *(sin 2α)2 |
| | 4 | |
5 mar 16:22
Licealistka: mam uzyskać wynik 20/81
5 mar 16:33
J:
to musisz mieć jeszcze cos podane , np kąt α
5 mar 16:38
Licealistka: okej już wiem.. nie zauważyłam że w poleceniu podano sinus...
5 mar 16:41
Licealistka: a taki przykład ? √1+tg2α / cosα
jak doprowadzić to tylko do sinα?
5 mar 16:44
Janek191::
| | sin α | |
tg α = |
| ⇒ tg2 α = ? |
| | cos α | |
5 mar 16:49
J:
| | 1 | | 1 | |
da sie jedynie do postaci: |
| = |
| |
| | cos2α | | 1 − sin2α | |
5 mar 16:51
J:
i jesli masz podany sinα , to podstawiasz
5 mar 16:52
Licealistka: a jak uzyskać to 1/ 1−sin2α ?
Ja dochodze do momentu gdy mam 1/cos α + sinα / cos2α
5 mar 17:01
J:
| | cos2x + sin2x | | 1 | |
1 + tg2x = |
| = |
| i włoż pod pierwiastek |
| | cos2x | | cos2x | |
| | | | 1 | |
otrzymasz: |
| = |
| |
| | cosx | | cos2x | |
5 mar 17:08
Licealistka: Dziękuję bardzo
5 mar 17:27