Znajdź wierzchołek funkcji kwadratowej.
kooot: Znajdź wierzchołek funkcji f(x) = x2−3|x|−4
Zdefiniowałem moduł, obliczyłem deltę i q. Ale jak obliczyć p?
5 mar 15:52
J:
będą dwa wierzchołki , jeden z funkcji: x2 − 3x − 4 , drugi z: x2 +3x − 4
5 mar 15:53
Tadeusz:

jeśli "zdefiniowałeś" moduł t i wierzchołków szukaj w przedziałach
5 mar 15:55
kooot: W ogóle nie rozumiem, dlaczego wierzchołki na wykresie są w takich miejscach...
5 mar 16:00
kooot: Wytłumaczy ktoś..?
5 mar 16:09
J:
| | 3 | | 3 | |
jeden: xw = |
| ,, drugi: xw = − |
| ... popatrz post: 15:53 |
| | 2 | | 2 | |
5 mar 16:17
kooot: Tak mi wyszło. Tyle że na wykresie te wierzchołki są w zupełnie innym miejscu... Czemu Yw
wynosi tam −5,25?
5 mar 16:20
pigor: ..., widzę to np. tak : f(−x)= f(x) − parzysta oraz
f(x)= x2−3|x|−4 = (|x|+1) (|x|−4) ⇒
xw= 12(4−1)=
32= 1,5
stąd
yw= f(
32)=
52 * (−
52)=
− 254= − 6,25 ,
więc z parzystości funkcji f (wykres symetryczny względem OY)
2 symetryczne wierzchołki (minima lokalne)
(xw,yw) = (±32,−254).
5 mar 16:21
kooot: Problem rozwiązany. Już znalazłem swój błąd
5 mar 16:27
Odpowiedzi na debilne pytania: takiemu

postawić to mało
5 mar 16:37
kooot: Trzeba się umieć przyznać do błędu
5 mar 16:44
PW: No to w takim razie są trzy wierzchołki, gdyż:
1° nie jest to funkcja kwadratowa (brawa dla autora zadania), a tylko dla takiej jest
zdefiniowane pojęcie "wierzchołek"
2° wobec powyższego uznajemy, że "wierzchołek" to każdy z punktów (x, f(x)), takich że f(x)
jest minimum lub maksimum lokalnym.
5 mar 16:48