Zbadaj monotoniczność oraz wyznacz ekstrema funkcji.
Tadeusz: f(x)=x/ex
5 mar 15:23
J:
zacznij od pochodnej
5 mar 15:24
Mariusz: xe−x
(fg)'=f'g+g'f
5 mar 15:27
Tadeusz: Wyszła mi taka pochodna f'(x)=ex−x*ex/(ex)2
5 mar 15:29
J:
| | ex(1 − x) | |
OK. f'(x) = |
| , gdzie się zeruje i jak zmienia znak ? |
| | e2x | |
5 mar 15:31
Tadeusz: e
x(1−x)=0
e
x=0 ; (1−x)=0
e
0=0 ; x=1
dalej nie mam pomysłu
5 mar 15:41
J:
ex jest zawsze dodatnie, o znaku pochodnej decyduje zatem tylko funkcja f(x) = 1 − x ,
teraz analizuj miejsce zerowe i zmiane znaku
5 mar 15:44
Janek191::
e0 = 1 oraz ex > 0
5 mar 15:45
Tadeusz: f. rośnie x ∊ (1;+∞)
f. maleje x ∊ (−∞;1)
max lokalne w punkcie x= 1, które wynosi
f(1)=1/e1=1/e
Dobrze ?
5 mar 16:04
J:
5 mar 16:07
Tadeusz: Ok dzięki za pomoc.
5 mar 16:07
J:
tylko popraw opis: f(x) rośnie w ( −∞,1) , maleje w ( 1,+∞)
5 mar 16:08