Określ
julka: Określ liczbę pierwiastków równania w zalezności od parametru a.
2x3−6x=a
5 mar 15:23
Janek191::

Czy można korzystać z pochodnej ?
5 mar 15:39
julka: Można

ale jak to rozpisać?
5 mar 15:58
Janek191::
Oblicz pochodną funkcji f(x) = 2 x
3 − 6 x oraz wyznacz ekstrema − maksimum lokalne
i minimum lokalne. Potem już z górki
5 mar 16:18
Janek191::
Oblicz pochodną funkcji f(x) = 2 x
3 − 6 x oraz wyznacz ekstrema − maksimum lokalne
i minimum lokalne. Potem już z górki
5 mar 16:19
julka: Wyliczyłam to i w jaki sposób teraz odczytać te przedziały?
5 mar 16:23
J:
określ w ilu punktach prosta: y = a przecina wykres w zależności od a
5 mar 16:24
julka: A mogę po prostu zrobić pomocniczy rysunek, w którym zaznacze tylko f(−1)=4 oraz f(1)=−4 i
odczytam z tego?
5 mar 16:25
Janek191::
A wyliczyłaś ymax i ymin ?
5 mar 16:26
Janek191::
Rysunek już dawno masz − 15.39
5 mar 16:27
julka: Wyliczyłam z ekstremów, gdzie funkcja osiąga swoje największe i najmniejsze wartości
5 mar 16:27
julka: Tak tak, widziałam Janek191, tylko mi chodzi, że sama przy rozwiązaniu w zeszycie
5 mar 16:28
Odpowiedzi na debilne pytania: no kurna Olek

takie pytanie było tu już z milion razy rostrząsane na tym forum
wpisz w wyszukiwarke i przerób choć z e sto takich przykładów z archiwum, to może pojmiesz
5 mar 16:32
Janek191::
1) a < − 4 lub a > 4 jedno rozwiązanie
2) a = − 4 lub a = 4 dwa rozwiązania
3) a ∊ ( − 4 ; 4) trzy rozwiązania
5 mar 16:32