Nierówność i założenia
azx: Zadanie 1.
Rozwiąż nierówność:
2x3+6x2−8x−24≤0
Zadanie 2.
Wykonaj działanie i podaj odpowiednie założenia:
2−3x/25x2−9 <−ułamek odjąć ułamek −> x−4/5x+3
5 mar 15:01
Janek191::

z.1
2 x
3 + 6 x
2 − 8 x − 24 ≤ 0
2 x
2*( x + 3 ) − 8*( x + 3) ≤ 0
2*( x + 3)*( x
2 − 4) ≤ 0
2*( x + 3)*( x − 2)*( x + 2) ≤ 0
x
1 = − 3 x
2 = − 2 x
3 = 2
Szkicujemy wykres funkcji y = 2*( x + 3)*( x − 2)*( x + 2)
i odczytujemy rozwiązanie nierówności:
Dokończ
5 mar 16:09
azx: Czy rozwiązanie nierówności to x∈ <−3,−2> ∪ <2,+∞) ?
5 mar 20:17
azx: EDIT: Raczej x∈(−∞,−3> ∪ <−2,2> bo x≤ 0
5 mar 20:50
Janek191::
... bo y ≤ 0
5 mar 23:50
azx: Faktycznie zgadza się z tymi y−kami. Możesz jeszcze zerknąć na zad.2 wiem, że trzeba sprowadzić
do wspólnego mianownika...
6 mar 05:16