pigor: ..., −1,0,1 − miejsca zerowe wyrażeń pod modułami , to
| |x2−x|+1 | |
| = 1 /*(|x+1|−x2) i |x+1|−x2≠0 ⇒ |
| |x+1|−x2 | |
⇒ |x(x−1)|+1= |x+1|−x
2 i (*)
|x+1|≠x2 ⇒ (x< −1 i x
2−x+1= −x−1−x
2)
v
v (−1≤ x≤0 i x
2−x+1= x+1−x
2)
v (0< x<1 i −x
2+x+1= x+1−x
2)
v
v (x ≥1 i x
2−x+1= x+1−x
2) ⇔ (x< −1 i 2x
2= −2)
v
v (−1≤ x≤0 i 2x
2−2x= 0)
v (0< x<1 i 1=1)
v (x ≥1 i 2x
2−2x=0) ⇔
⇔ x∊∅
v (−1≤ x≤0 i x(x−1)= 0)
v 0< x<1
v (x ≥1 i x(x−1)=0) ⇔
⇔ x=0
v 0< x<1
v x=1 , stąd i z (*) ⇔
0≤ x ≤1 ⇔
x∊< 0;1 > . ...