długość krzywej
Magik: Witam!
Mam obliczyć długość łuku danej krzywej:
| | x4 | | 1 | |
y= |
| + |
| w przedziale x∊<1;3> |
| | 4 | | 8x2 | |
L=∫
√1+(f,(x) dx w odpowiednich granicach
y
,=x
3−16x
−3
5 mar 14:42
Magik: Podstawiam do wzoru:Jak mam dalej tą całkę obliczyć,jak wstawie y, pod pierwiastek?
5 mar 14:43
J:
zła pochodna
5 mar 14:45
J:
zły wzór na długość łuku
5 mar 14:47
Magik: Gdzie jest błąd? Jaki wzór jest odpowiedni?
5 mar 14:58
5 mar 15:01
J:
teraz pochodna dobra , we wzorze na łuk jest : [f'(x)]2
5 mar 15:04
Magik: Oj mam na kartce taki wzór,tylko tu po prostu zapomniałem wstawić... podniose do kwadratu i co
dalej?
5 mar 15:05
J:
podnieś pochodną do kwatratu i potem 1 + [f'(x)]2 sprowadź do wspólnego mianownika
5 mar 15:10
Magik: Wyszło mi :
| | 82x12−2x6+1 | |
L=∫√ |
| okej? |
| | 9x2 | |
5 mar 15:15
Magik: w mianowniku 9x6
5 mar 15:16
J:
| | 1 | | (4x −1)2 | |
źle .. masz dostać wynik: |
| * |
| , wtedy z pierwiastka dostaniesz: |
| | 16 | | x2 | |
| | 1 | | 4x − 1 | |
|
| ∫ |
| dx ... i banał |
| | 4 | | x | |
5 mar 15:19
Magik: jak do tego doszedłeś?
5 mar 16:59
J:
| | 16x2 −8x +1 | | (4x−1)2 | |
1 + [f'(x)]2 = |
| = |
| |
| | 16x2 | | 16x2 | |
5 mar 17:03
Magik: Jak podniesiesz moją pochodną z 15:01 nie dostaniesz takiego wyniku...
5 mar 17:06
J:
| | 1 | |
y' = x3 − |
| .. teraz wspólny mianownik , potem do kwadratu, potem + 1 i wspólny |
| | 4x3 | |
mianownik
5 mar 17:11
J:
sorry .. po drodze stosowałem podstawienie x
6 = t
| | 1 | | 4x6 −1 | |
ostatecznie = |
| ∫ |
| dx .. .ale też banał .. |
| | 16 | | x6 | |
5 mar 17:15
Magik: Nadal nie rozumiem jak Ci to wyszło ....:(
6 mar 14:42
Magik: Doszedłem do :
| | 1 | | 4x6−2 | |
f,(x)=x3− |
| = |
| \\\\ |
| | 4x3 | | 4x3 | |
6 mar 14:52
Magik: J jesteś? ∑
6 mar 17:09
Magik: Pomoże ktoś mi?
6 mar 18:40
J:
Pomyliłem się sorry
6 mar 18:45
Magik: Ma ktoś pomysł?
6 mar 18:56
Magik: :(
6 mar 20:34
Magik: Jest ktoś w stanie mi pomóc?
7 mar 08:54
kyrtap: ale z czym masz problem z obliczeniem pochodnej?
7 mar 09:34
Magik: PRzecież pochodna obliczyłem ,podniosłem do potęgi i teraz mam całkę z pierwiastka 1+(f
,(x))
2
dx
Mój post z 14:52 z 6 marca obrazuje obliczoną pochodna przeze mnie
7 mar 13:04
J:
Zadania tego typu są na ogół tak układane,że po dodaniu jedynki do kwadratu pochodnej ,
otrzymane wyrażenie daje się zpierwiastkować. Zweryfikuj treść zadania, może źle przepisane ?
7 mar 13:41
Magik: Zadanie jest okej.... może to jest poziom hard?
7 mar 13:50
J:
a skąd masz ten przykład ?
7 mar 13:51
Magik: Z ćwiczeń ,mam go zrobić w domu
7 mar 13:54
J:
zadał wam asystent ?
7 mar 13:56
Magik: A co to zmienia? Nie,raczej nie
7 mar 13:59
J:
w jakim sensie "z ćwiczeń" ? z jakiegoś skrypyu, zbioru zadań ?
7 mar 14:01
Magik: Z uczelni,może to być z książki ,ale na dokładnie taki przykład nie wpadłem....
7 mar 14:04
7 mar 14:10
Magik: Już zrobiłem sam,dziękuję wszystkim za pomoc,mimo wszystko
7 mar 15:02