Bryły obrotowe- objętość
rak: w trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli
przeciwprostokątną na odcinki których długości pozostają w stosunku 1:3. Oblicz stosunek
objętości brył powstałych w wyniku obrotu tego trójkąta wokół dłuższej i krótszej
przyprostokątnej.
5 mar 14:23
Janek191::

c = x + 3 x = 4 x
więc
oraz
h
2 = 3 x
2
h =
√3 x
więc
| √3 x | | 3x | | b | | √3 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| b | | a | | a | | 3 | |
==================
5 mar 17:03
pigor: ..., albo od momentu V
1 : V
2 = b : a ;
b
2=x*4x i a
2=3x*4x ⇔ b
2=4x
2 i a
2= 12x
2 ⇒
⇒ b= 2x i a= 2
√3x ⇒
ba =
1√3=
13√3 ...
5 mar 18:01