Trygonometria i ciagi
kuba: 1.Udowodnij, że jeżeli katy ostre α,β spełniają warunki sinα+sinβ=sqrt7/2 i cosα+cosβ=3/2, to
α=β.
2.Ciąg (an) określony jest w następujący sposób:
a1=3, a2=5, an+1=an/an−1 dla n≥2. Oblicz a111.
5 mar 14:23
pigor: ..., Udowodnij, że jeżeli kąty ostre α,β spełniają warunki w 1, to α=β.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1.
sinα+sinβ= 12√7 i cosα+cosβ= 32 ⇒
⇒ (sinα+sinβ)
2=
74 i (cosα+cosβ)
2=
94 ⇔
⇔ sin
2α+2sinαsinβ+sin
2α=
74 i cos
2α+2cosαcosβ+cos
2β=
94 /+stronami ⇒
⇒ 1+2(sinαsinβ+cosαcosβ)+1=
164 ⇔ 2(sinαsinβ+cosαcosβ)= 4−2 ⇔
⇔ sinαsinβ+cosαcosβ=1 ⇔
cos(α−β)=1 i α,β−ostre ⇒ α−β=0 ⇒
α=β. c.n.u.
5 mar 14:44