sprawdź czy prawdziwa jest tożsamość trygonometryczna
morellla: 1+cosxsinx = ctg x2
5 mar 14:02
irena_1:
| | 1+cosx | | 1+2cos2x2 | |
L= |
| = |
| = |
| | sinx | | 2sinx2cosx2−1 | |
Ze wzorów:
cos2x=cos
2x−1
sin2x=2sinx cosx
5 mar 14:12
J:
niepotrzebne : − 1 w mianowniku
5 mar 14:23
morellla: Dlaczego 2sinx2cosx2−1= sinx ?
5 mar 14:25
J:
ma być: sinx = sin(2*x/2) = 2sin(x/2)cos(x/2)
| | 1 + cos(2*x/2) | | sin2(x/2) + 2cos2(x/2) − sin2(x/2) | |
= |
| = |
| |
| | sin(2*x/2) | | 2sin(x/2)cos(x/2) | |
=
| | 2cos(x/2) | |
|
| = ctg(x/2) |
| | 2sin(x/2) | |
5 mar 14:33
morellla: ok już wiem
5 mar 14:35