równanie ciągi
ann: Rozwiąż równanie:
4−4/x+4/x2−4/x3+...=8/(2x−1)
5 mar 13:34
J:
| | 1 | |
Lewa strona to suma ciągu geometrycznego: a1 = 4 i q = − |
| |
| | x | |
5 mar 13:37
ann: Jak podstawiam to nie wychodzi.
Możesz rozwiązać całe zadanie?
5 mar 14:34
J:
wychodzi ... i to bardzo ładnie ( ładna Δ)
pokaż sumę z lewej strony ?
5 mar 14:40
ann: 4*[1−(−1/xn)]/(1−1/x) .. nic sensownego
5 mar 14:59
J:
bo zły wzór zastosowałaś/eś
5 mar 15:00
ann: √Δ=5 ?
5 mar 15:07
J:
tak
5 mar 15:11
ann: wtedy x=−2 v x=1/2
5 mar 15:11
J:
| | 1 | |
odwrotnie: x = 2 lub x = − |
| |
| | 2 | |
5 mar 15:12
ann: no tak. dziekuje
5 mar 15:14