Ciąg
Anitka: Ciag an jest malejący i wszystkiego jego wyrazy są dodatnie. Zbadaj monotoniczność ciągu bn.
bn=an2+an
5 mar 13:22
irena_1:
an, an+1>0 i an+1−an>0
bn+1−bn=an+12+an+1−an2−an=
=(an+1−an)(an+1+an)+an+1−an=
=(an+1−an)(an+1+an+1)>0
Ciąg (bn) jest rosnący
5 mar 14:18
Anitka: to aby na pewno jest dobrze? w odpowiedziach mam, że ciąg ten jest malejący
5 mar 14:20
irena_1:
Przepraszam− przeczytałam, że (an) jest rosnący.
Jeśli jest malejący, to:
an+1, an>0
an+1−an<0
bn+1−bn=(an+1−an)(an+1+an+1)
an+1−an<0 i an+1+an+1>0
bn+1−bn<0
Ciąg malejący
5 mar 14:22
Anitka: dziękuję
5 mar 15:12
Anitka: | | 10 | |
A w jaki sposób oblicz bn= |
| ? |
| | an | |
5 mar 15:35
5 mar 15:36