Ciągi:
Marta: Sprzedawca obniża ceny towarów pod koniec każdego tygodnia. Jeżeli sukienka w pierwszym
tygodniu kosztowała 250 zł, a jej nowa cena stanowi 0,8 ceny z poprzedniego tygodnia, to ile
będzie kosztowała sukienka na początku piątego tygodnia?
5 mar 13:03
J:
| | 4 | |
a1 = 250 , q = |
| , a4 = a1*q3 |
| | 5 | |
5 mar 13:07
Marta: a4 = 250 * 45 3 = 250 * 43 / 53 = 250 * 1215.... w ten sposób?
5 mar 13:13
J:
od kiedy 43 = 12 , a 53 = 15 ?
5 mar 13:16
Marta: mój błąd! poprawiłam i wyszło mi 128 ostateczny wynik
5 mar 13:18
J:
5 mar 13:20