ciągi geometryczne
Marta: wyznacz al, q i an w ciągu geometrycznym, w którym a1 = 2 i a6 = 0,08
5 mar 12:59
Gustlik: Wskazówka:
a
n=a
1*q
n−1
5 mar 13:03
Marta: nie rozumiem
5 mar 13:06
J:
czego nie rozumiesz ? , to ciąg geometryczny
5 mar 13:08
Gustlik: Podziel a6 przez a1 w pierwszym równaniu − będziesz miała q5 i spierwiastkuj pierwiastkiem 5
stopnia − masz q. A potem podstaw dane do wzoru na wyraz ogólny ciągu. Zadanie do zrobienia w
kilka sekund.
5 mar 13:10
Marta: nie wiem jak z tym pierwiastkiem bo tam się gubię, ehh
5 mar 13:27
J:
| | 4 | |
to napisz: an = 2(5√ |
| )n−1 |
| | 25 | |
5 mar 13:30
Marta: przez ten pierwiastek wszystko mi się myli i nie wiem jak mam wyznaczyć "n" :c
5 mar 13:33
J:
przecież nikt Ci nie każe wyznaczać n, to koniec zadania.
5 mar 13:36