liczby
ohah: liczby naturalne a i b spełniają warunek a2 −3b =0 wykaż że a dzieli się przez 3 bez reszty
5 mar 12:38
M:
16 lip 06:24
anonim: a, b ∊ N
a2 = 3b
Czyli a2 jest podzielne przez 3. Wykażemy teraz, że jeśli a2 jest podzielne przez 3, to a
również dzieli się przez 3.
Wprowadźmy k∊N i załóżmy, że liczba a nie dzieli się przez 3. Możemy ją zapisać jako:
1) 3k+1 lub 2) 3k+2
Po podniesieniu do kwadratu:
1) (3k+1)2 = 9k2+6k+2 = 3(3k2+2k)+2
2) (3k+2)2 = 9k2+12k+4 = 9k2+12k+3+1 = 3(3k2+4k+1)+1
Jak widzimy, jedynie liczba podzielna przez 3 po podniesieniu do kwadratu również będzie
podzielna przez 3.
21 lip 13:38