głupoty
konik: wykaż że jeśli n jest liczbą naturalną dodatnią podzielną przez 4 to liczba 4n + 2n+3 +
42 jest podzielna przez 100
5 mar 12:36
Janek191::
n ∊ ℕ1 i n = 4 k
4n + 2n + 3 + 42 = 22n + 8*2n + 24 = ( 2n + 4)2
Musimy pokazać, że liczba 2n + 4 jest podzielna przez 10
2n + 4 = 24k + 4
1)
k = 1 24 + 4 = 16 + 4 = 20 = 10*2 tak
2)
Zakładam, że 24k + 4 = 10 s ( jest podzielna przez 10)
więc 2 4k = 10 s − 4
Mam pokazać ,że z podzielności liczby 24k + 4 przez 10 wynika podzielność
liczby 2 4*( k + 1) + 4 przez 10
Jest 24*( k + 1) + 4 = 24k + 4 + 4 = 24k* 24 + 4 = (10 s − 4)*16 + 4 =
7 mar 00:40
Janek191::
= 16*10 s − 64 + 4 = 16*10 s − 60 = 10*( 16 s − 6) − liczba podzielna przez 10
więc na mocy indukcji matematycznej liczba 2n + 4 = 24k + 4 jest podzielna
przez 10 , a więc liczba ( 2n + 4)2 jest podzielna przez 100.
ckd.
7 mar 00:43