całka
marco: | | (1+t)(1+2t) | |
Jak się liczy taką całką ∫ |
| dt |
| | 1+3t | |
5 mar 12:01
J:
wymnaża licznik i dzieli przez mianownik
5 mar 12:05
marco: ale tutaj wyjdą jakieś ułamki
5 mar 12:06
marco: ktoś pomoże z tym przykładem ?
5 mar 12:20
J:
| | 2t2 + 3t + 1 | | t2 | |
= ∫ |
| dt = 2∫ |
| dt + ∫dt |
| | 3t+1 | | 3t+1 | |
5 mar 12:21
marco: czyli z pierwszej całki wyjdzie ln(3t+1)
5 mar 12:29
marco: a nie inaczej
5 mar 12:30
J:
| | t2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt = |
| ∫t − |
| ∫dt + |
| ∫ |
| dt |
| | 3t+1 | | 3 | | 9 | | 9 | | 3t+1 | |
5 mar 12:31
marco: J weź mi proszę pomóc bo nie wiem jak to zrobić a za godzinę kartkówka
5 mar 12:32
marco: dziękuje anlizuję
5 mar 12:33
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
t2 = ( |
| t − |
| )(3t+1) + |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
5 mar 12:42