Oblicz
sylwia: Oblicz granicę.
x→1
5 mar 10:01
sylwia: pomoże ktoś?
5 mar 14:21
J:
zastosuj regułę H , granica: g = 2
5 mar 14:36
Mariusz: | | √2−x+1 | 2+√5−x | |
Można pomnożyć ułamek przez jedynkę |
|
| |
| | √2−x+1 | 2+√5−x | |
5 mar 14:49
sylwia: Mariusz liczyłam tak jak piszesz i wyszło mi 0, a ma być 2

mógłbyś to rozpisać?
5 mar 14:57
J:
nie możesz stosować H ... jedna linijka i masz granicę
5 mar 14:59
sylwia: W jaki sposób rozpisać tą regułę H?
5 mar 15:00
J:
| | f(x) | | f'(x) | |
= lim |
| = lim |
| ... policz pochodne licznika i mianownika |
| | g(x) | | g'(x) | |
5 mar 15:01
Mariusz: J: Jedna linijka tja nie jest stosownym liczyć pochodne w regule H bez użycia granic
5 mar 15:03
J:
o czym Ty mówisz ?
5 mar 15:05
sylwia: Mariusz mógłbyś rozpisać swoją myśl?
5 mar 15:09
Mariusz: | √2−x−1 | | (√2−x−1)(√2−x+1) | |
| = |
| |
| 2−√5−x | | (2−√5−x)(√2−x+1) | |
| 1−x | | (1−x)(2+√5−x) | |
| = |
| |
| (2−√5−x)(√2−x+1) | | (−1+x)(√2−x+1) | |
Chodzi o to że licząc pochodną czasami musisz skorzystać z granicy którą chcesz obliczyć
Poza tym jeśli sylwia nie miała wprowadzonych pochodnych to na pewno jej tego nie uznają
5 mar 15:12
sylwia: dziękuję!
5 mar 15:16
Mariusz: Poza tym to jest prawdziwe tylko wtedy gdy granica ilorazu pochodnych istnieje
Przy czym z tego że nie istnieje granica ilorazu pochodnych nie można wywnioskować
że nie istnieje granica ilorazu funkcji
5 mar 15:19