Ostrosłup
milena: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym długość krawędzi podstawy jest równa 4. Oblicz objętość
tego ostrosłupa, jeśli odległość środka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 1
5 mar 09:42
dero2005:
Nie środka wysokości tylko spodka wysokości
jeśli przyjmiemy oznaczenia
a − krawędź podstawy = 4
x − odległość spodka wysokości od krawędzi bocznej = 1
d − przekątna podstawy
l − krawędź boczna
h − wysokość ostrosłupa
d = a
√2
| ⎧ | d2*h = x*l | |
| ⎩ | (d2)2 + h2 = l2 |
|
Z tego policz h
5 mar 11:19
milena: Może mi ktoś powiedzieć, co zrobiłam źle?
⎩ (d2)2 + h2 = l2
14l
2=128
5 mar 14:48
5 mar 14:49
5 mar 14:50
dero2005:
Wszystko zrobiłaś poprawnie. Cała wina leży po mojej stronie. Niepotrzebni poprawiłem trść
Twojego zadania sugerując się przejęzyczeniem, a Ty nie zaprzeczyłaś, że treść jest poprawna.
Trzymaj się dokładnie treści zadania i wynik wyjdzie poprawny. x przyjęte do obliczeń będzie 2
przepraszam raz jeszcze.
5 mar 15:34
milena: ale właśnie na tym skończyłam obliczenia i wynik wyszedł mi zły

nie wiem gdzie popełniłam
błąd
5 mar 17:14
dero2005:

a = 4
d = a
√2 = 4
√2
x = 2
| ⎧ | d2*h=x*l | |
| ⎩ | (d2)2 + h2 = l2 |
|
d*h = 4l
8 + h
2 = 2h
2
h
2 = 8
h =
√8 = 2
√2
| | a2h | | 42*2√2 | | 32 | |
V = |
| = |
| = |
| √2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
5 mar 19:12