proszę o rozwiązanie
Michał: Wyznacz zbiór artości funkcji f okrsślonej wzorem
f(x) = I x3 + x2 I − I x + 1 I
I x2I * I x+ 1I − I x +1 I = 0
I x + 1 I* ( Ix2I − 1) = 0 czyli
I x + 1 I = 0 lub Ix2I − 1 = 0 nie wiem czy dobrze rozpocząłem
4 mar 23:17
Mila:
Tak, przy x2 nie musisz pisać wartości bezwzględej, bo x2≥0 dla x∊R
4 mar 23:22
Mila:
Przekształcenia w porządku, ale nie wiem co chcesz dalej robić, wg mnie rozważ wzór w dwóch
przedziałach i licz ekstrema,
4 mar 23:44
Michał: | | 32 | |
mam wyznaczyć zbiór wartości funkcji f wynik to < − |
| ; + ∞ )
|
| | 27 | |
nie wiem jak dalej
5 mar 18:33
Michał: niestety nie mam takiego wyniku
5 mar 23:56
Michał: powracam do zadania
1 )f(x) = x
3 +x
2 − x − 1 dla x ∊ < 1 , +∞)
2) i f(x) = − x
3 −x
2 + x + 1 dla x ∊ ( − ∞ , 1)
ad 1 f
, (x) = 3x
2 +2x −1 ad. 2 f
, (x) = − 3x
2 − 2x +1
3x
2 +2x −1 = 0 i − 3x
2 − 2x +1=0
| | 1 | |
Δ = 16 √16 = 4 Δ = 16 √16 = 4 x1 = |
| x2 = −1
|
| | 3 | |
Δ = 16
√16 = 4
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 32 | |
ad 1 f( |
| ) = |
| + |
| − |
| − 1 = − |
|
|
| | 3 | | 27 | | 9 | | 3 | | 27 | |
ad 2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 32 | |
f( |
| = − |
| − |
| + |
| + 1 = |
| sprzeczne z zał
|
| | 3 | | 27 | | 9 | | 3 | | 27 | |
| | −32 | |
czyli ZW f = x ∊ < |
| , +∞)
|
| | 27 | |
proszę o sprawdzenie
7 mar 16:25