Porsta
Piatka: Mam głupie pytanie, ale mam straszną dziurę i nie mogę sobie poradzić z czymś takim:
Jak zrobić z porstej x=3 postac ogólną ?
4 mar 22:41
Eta:
x−3=0
4 mar 22:44
PW: To jest postać ogólna
Ax + By + C = 0
z pominiętym zerowym współczynnikiem B i współczynnikiem C przeniesionym na drugą stronę,
powinno być
x − 3 = 0.
4 mar 22:45
Piatka: No nie to tak nie działa

x=const w moim przypadku x=3 zastanawiam się jak obliczyć odległośc
punkut od tej prostej
4 mar 22:45
Eta:
No i masz......... cały wykład
4 mar 22:46
Piatka: jak zrobię tak jak piszecie to będzi funkcja rosnąca a mnie interesuje prosta x=3 nie funkcja
4 mar 22:47
Piatka: i pytanie jak obliczyc odleglosc funku od niej ?
4 mar 22:49
Jacek: 1x+0y−3=0 to jest równanie prostej w 2D. x−3 to byłaby funkcja rosnąca ale tylko gdy y=x−3, a
tu jest x−3=0, to jest w istocie prosta równoległa do osi y.
4 mar 22:51
Eta:
Jakie współrzędne ma ten punkt? P(...., ...) napisz
4 mar 22:53
Jacek: Odległość to będzie długość odcinka liczona po prostej prostopadłej do x=3, przechodząca przez
zadany punkt.
4 mar 22:53
PW: A odległość punktu (7,111) od tej prostej jest równa |7 − 3| = 4
4 mar 22:54
Mila:

P(5,3)
odległość od osi OY wynosi 5
Odległość od prostej x=3 wynosi 2 ? WIDAć?
I po co tak chcesz skomplikować problem z wzorami
x+0y−3=0 równanie ogólne tej prostej.
4 mar 22:55
Jacek: Tak
4 mar 22:55
Eta:
4 mar 22:55
Piatka: dobra przyznaję coś mi się po... chyba za późno jest zadania
4 mar 23:16