granica funkcji
Biedronaa: Prosze o pomoc w wyznaczeniu granicy funkcji
limx−>∞ (√x2+9−x)
4 mar 22:28
Draghan: | | x2 + 9 − x2 | |
limx −> oo (√x2 + 9 − x) = limx −> oo ( |
| ) = |
| | √x2 + 9 + x | |
| | 9 | | 9 | |
= limx −> oo ( |
| ) = [ |
| ] = 0 |
| | √x2 + 9 − x | | ∞ | |
4 mar 22:33
Draghan: Zapomniałem skomentować: musisz doprowadzić do rozwinięcia wzoru:
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
4 mar 22:34
Biedronaa: rzeczywiście, nie wpadlam na to, wielkie dzięki
4 mar 22:40
Draghan: No i wpadł mi błąd, ale tylko literówka, a nie logiczny.

W drugiej linijce w mianowniku ma być plus, nie minus.
4 mar 22:42