Granice :)
Benny: u
n=(1−4/n)
−3+n
zapisałem to tak: u
n=[(1−4/n)
−n/4]
4−12/n
12/n→0
u
n=[(1−4/n)
−n/4]
4
więc u
n=(−e)
4 ?
| | 1 | |
albo taki przykład : un=(1− |
| )n |
| | n2 | |
u
n=(1+1/n)
n * (1−1/n)
n
u
n=(1+1/n)
n * [(1−1/n)
−n]
−1
u
n=e*(1/e)=1?
i jeszcze jeden przykład, którego nie wiem jak zacząć:
4 mar 22:13
Benny:
4 mar 22:24
Benny: Ktoś, coś?
5 mar 06:47
J:
| | 4 | | −3 +n | |
1) = lim[(1 − |
| )n]K K = |
| i limK = − 3 ... = (e−4)−3 = e12 |
| | n | | n | |
5 mar 08:09
J:
| | 1 | | n | |
2) = lim[(1 − |
| )n2]K , gdzie K = |
| i lim K = 0 ..... = (e−1)0 = 1 |
| | n2 | | n2 | |
5 mar 08:11
J:
| | 1 | | n2+2 | | 1 | | (3/2) | |
3) = |
| lim ( |
| )n2 = |
| lim[(1 + |
| )n2+0.5]K, |
| | 2 | | n2+0.5 | | 2 | | n2+0.5 | |
| | n2 | |
gdzie K = |
| i lim K = 1 .... = e3/2 |
| | n2+0.5 | |
5 mar 08:28
J:
| | 1 | | 1 | |
jeszcze |
| ... = |
| e3/2 |
| | 2 | | 2 | |
5 mar 08:29
Benny: Odpowiedz do 1 to e4, do 2 odpowiedz 1, do 3 e3/2
5 mar 11:03
Benny: W tym pierwszym granica K nie ma byc przypadkiem 1?
5 mar 11:04
J:
1) racja .. mój błąd lim K = 1
5 mar 11:08
Benny: Wiec wyjdzie e−4 co jest sprzeczne z odpowiedzia
5 mar 11:14
Benny: 1/2 to tak mozna wyciagnac przed lim jak jest n
2? Wydaje mi sie ze to nie jest rownowazne
wyrazenie
5 mar 11:28
Benny: n2 w potedze oczywiscie
5 mar 11:29
5 mar 11:30
Benny: to to rozumiem ale to nie jest tak:
((1/2)*a)x=(1/2)x * ax?
5 mar 11:58
J:
racja , źle wyłączone ...
5 mar 12:07
Benny: to wtedy granica (1/2)n2 nie jest rowna 0? wtedy calosc tez bedzie 0 i nie wyjdzie e2/3
5 mar 12:22
Benny: ktos ma pomysl?
5 mar 12:55
Benny: :(
5 mar 15:40
Benny:
5 mar 17:07
Benny: Może ktoś zerknąć? Nie dają mi spokoju te zadania
5 mar 17:22
Benny: Mila ? Ja? PW ? ICSP ?
5 mar 17:34