Zadania na uczelnie wyższe
TheSensei: Rozwiąż nierówność:
|x−1|x4−4x3+3x2 < 1
4 mar 22:10
TheSensei: żodyn nie wie?
4 mar 22:45
Kacper:
Żodyn
5 mar 06:30
Hajtowy:
x∊ (0;1) ∪ (2;3)
5 mar 08:34
J:
trzeba rozpatrzyć 2 przypadki:
1) 0 < Ix−1I < 1 i warunek: x4 − 4x3 + 3x2 > 0
2) Ix − 1I > 1 i warunek: x4 − 4x3 + 3x2 < 0
5 mar 08:36
J:
i wynik już też jest
5 mar 08:37
Hajtowy:
5 mar 08:48
pigor: ..., z własności funkcji wykładniczej, ...

widzę to np. tak ;
|x−1|x4−4x3+3x2 <1 i x−1≠1 ⇔ (|x−1|−1)(x
4−4x
3+3x
2) < 0 i (*)
x≠2 ⇔
⇔ x
2(|x−1|−1)(x
2−4x+3) < 0 ⇔ (**)
x2(|x−1|−1)(x−1)(x−3)< 0, gdzie
|x−1|−1=0 ⇒ |x−1|=1 ⇒ x
2−2x+1=1 ⇒ x(x−2)=0 , stąd, z (*) i (**) ⇔
⇔
x3(x−1)(x−2)(x−3)< 0 ⇔ 0<x<1
v 2<x<3 ⇒
x∊(1;2) U (2;3). ...
5 mar 12:29