funkcja pilne!,
chris: | | [x]−3 | |
Zadanie z funkcji pilne! Narysuj wykres funkcji |
| . Dla jakich wartosci b prosta |
| | [x]−2 | |
y=x+b ma z wykresem funkcji f dwa punkty wspolne?
4 mar 21:31
5-latek: To jest tylko wyrazenie a nie zapis funkcji Popraw zapis
sam jestem ciekaw jak wyglada wykres tej funkcji
4 mar 21:34
5-latek:

Jesli ten czerwony to y=[x] to ten niebieski bedzie y=[x]−3 tak ?
narysowalem tylko dla nieujemnych
4 mar 21:50
5-latek: A jak to podzielic teraz ?
bede mial wlasnie do rysowania takie funkcje wiec chcialbym ze ktos mi to tez wytlumaczyl
4 mar 21:51
5-latek: Np takie wykresy funkcji
y=−[x] y=[x+3] y=[−x]
4 mar 22:03
Qulka: 5latku normalne symetrie i odbicia jak każda inna
4 mar 22:05
Qulka:

niebieska [x]
zielona −[x]
4 mar 22:07
Qulka: kropki i kólka bez zmian
4 mar 22:07
5-latek: Dobrze
Qulka 
Jutro wracam kolo 20 od lekarza (moze wczesniej sie uda ) to postarm sie wstawic do sprawdzenia
te wykresy
4 mar 22:09
5-latek: Nie udalo sie jednak . Dopiero nieadwno wrocilem

czyli tak y=−[x] symetria wzglem osi OX
y=[−x] symetria wzgledem osi OY
jednak prosilbym bardzo o pokaznie jak bedzie wygladal tem wyjsciowy wykres (jeli potrzebny
komentarz to tez proszse
5 mar 22:42
Qulka: który wyjściowy

entier
5 mar 22:51
Qulka: to tak jak narysowałeś
5 mar 22:53
5 mar 22:55
5-latek: Dobry wieczor
Qulka 
. dziekuje CI za link
| | [x]−3 | |
Chodzi mi o ten f(x)= |
| |
| | [x]−2 | |
5 mar 22:57
Qulka: myślę że rozbić jak wymierną na
5 mar 23:00
5-latek: Qulka czaje o co chodzi z tym rozbiciem
5 mar 23:02
Qulka:
5 mar 23:07
Qulka: rozdzielczość mi szwankuje ale z grubsza to takie w wyprostowanie wykresu wymiernej w punktach
styku
5 mar 23:07
Mila:
[x]−2≠0⇔
dla x∊<2,3) wyrażenie nie ma sensu.
2) x∊<0,1) to [x]=0
| | −1 | | 1 | | 3 | |
f(x)=1+ |
| =1+ |
| = |
| |
| | 0−2 | | 2 | | 2 | |
3) x∊<1,2) to [x]=1
4) x∊<3,4)
[x]=3
| | −1 | |
f(x)=1+ |
| =0 i tak dalej baw się z prawej strony OY |
| | 3−2 | |
5)
x∊<−1,0)
[x]=−1
| | −1 | | 1 | | 4 | |
f(x)=1+ |
| =1+ |
| = |
| |
| | −1−2 | | 3 | | 3 | |
Baw się z lewej strony OY
5 mar 23:11
5-latek: dzieki za wykres

Nie jest taki latwy jaby sie wydawalo
Jutro pojdzie do zeszytu .
5 mar 23:11
Qulka: zamiast liczyć na piechotę narysuj pomocniczo taki bez entier

i na styku kratek dorysuj
kreski
nie wiem czy to u mnie widać
5 mar 23:14
Qulka: łatwy jest
5 mar 23:15
Qulka: zrobię powiększenie
5 mar 23:15
5-latek: Dobrze
Milu 
Jutro sie pobawie i wstawie kolejne zadanka z funkcji
Dla przedzialu xe<2,3) wyrazenie nie ma sensu gdyz w tym przedziale [x]=2
5 mar 23:17
Mila:
Tak, zostawiłam to dla Ciebie.
5 mar 23:18
Qulka:

tam pomiędzy też ale w tej rozdzielczości się zlewa
5 mar 23:19
5-latek: Oczywiscie zrobie tez jak piszsesz Qulka . Bede mial dwie metody rozwiazania tego zadania
.
Podejrzewam ze niektorzy maturzysci tez mieliby klopot z tym zadaniem
5 mar 23:20
5-latek: Moze kupie jutro w ksiegarni jak bedzie papier milimetrowy i zrobie tem wykres na tym papierze
5 mar 23:21
5-latek: Swoja droga to ciekawe czy nasz kolega tu zajrzy bo napisal PILNE
5 mar 23:26
Qulka: nie musisz milimetrowy ..rozciągnij w górę skalę .. że np 10 kratek to 1
5 mar 23:27
Mila:
Zostaw tę podłogę w różnych odmianach. Już wiesz o niej tyle ile trzeba.
5 mar 23:29
5-latek: Dla Pań za pomoc
5 mar 23:37
Eta:
"małolatku" .... lepiej pozamiataj i umyj.... "podłogę" a sufit pomaluj
5 mar 23:39
5-latek: Eta Witaj

Pozdrawiam serdecznie
Sufit w pokoju malowamy przed zima a podloga pozamiatana i umyta wlasnie wczoraj
Wiedzialem ze dzisiaj nie bedzie czasu.
5 mar 23:52
Mila:
Dobranoc.
6 mar 00:01
5-latek:

Dobrej nocy
Milu 
Jeszcze taki wykres z tych wykresow o czesci calkowitej y=[−x] to bedzie odbicie wzgledem osi
OY
czy dobrze ? jesli nie to proszse poprawic
6 mar 22:47
Qulka: symetria to lustrzane odbicie

i nie znika połowa jak w module
6 mar 22:52
Qulka:
6 mar 22:54
5-latek: Witaj

Dziekuje CI za odpowiedz .mam nowe doswiadzczenie z tym wykresem
6 mar 23:29
5-latek: sa to zadanka ze zbioru zadan z algebry (Drobka Szymanski −ten stary
Potem wezme inny zbior bo muszse do niego powtorzyc trygonometrie
6 mar 23:31
Qulka: Dróbka Szymański to bardzo dobry zbiór

masz oba tomy?
6 mar 23:34
5-latek: Tak (moze napisz jak masz na imie bo tak troche glupio pisac Qulka
Ja mam Krzysiek
mam oba tomy i jesze mam oba tomy Gdowski Plucinski (jeden z tych tomow dostalem od
Krystek
6 mar 23:38
Qulka: Anna

miło mi Krzysiu
6 mar 23:39
5-latek: Bardzo mi milo Aniu
6 mar 23:40
5-latek: Doranoc Aniu

Milych snow .. ja niestety jutro tez do 13 muszse pracowac (ale za to nastepna sobota bedzie
wolna
6 mar 23:44
Qulka: ja jutro od 8 do 23
6 mar 23:45