proszę o rozwiązanie
Michał: wyznacz x z równania
log
4[log
3 ( log
22 (1 − x))] = 1
| | 511 | |
wynik to x = −511 x = |
| |
| | 512 | |
4 mar 21:27
Michał: ja to zacząlem tak
log4[ log3(log22( 1 − x))] = Log44
log3(log22( 1 − x)) = 4 nie wiem czy
34 = (log22( 1 − x))
4 mar 22:35
Janek191::
cd.
81 = ( log2 ( 1 − x))2
9 = log2 ( 1 − x)
1 − x = 29
x = 1 − 512 = − 511
5 mar 00:30
Michał: dziękuję bardzo
5 mar 07:24
Michał: | | 511 | |
a skąd jeszcze wynik x = |
| |
| | 512 | |
5 mar 07:34
J:
| | 511 | |
bo Janek191 pominął jeszcze: log2(1 − x) = − 9 , 1 − x = 2−9 ⇔ x = |
| |
| | 512 | |
5 mar 08:52
Michał: dziękuję bardzo
5 mar 19:01